Deneyim ve yüksek teknolojiyle güneş enerjisi çözümleri
ÇÖZÜMLER
Hibrit enerji ile ilgili olarak, Resmî Gazete’nin 8 Mart 2020 tarihli sayısında Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı. Yayınlanan yönetmeliğe göre şebekeye aynı bağlantı noktasında bağlanmak kaydıyla birden fazla enerji kaynağından elektrik üretilebilecek, tesisler kurulabilecektir.
Bu tesislerdeki yardımcı kaynak ana kaynağa dayalı ünite ile tek bir ön lisans veya lisans kapsamında değerlendirilecek olup hiçbir koşulda yardımcı kaynak ana kaynağa dönüştürülemeyecektir.
Yönetmelik kapsamında, ön lisansa veya lisansa derç edilmiş olan sahanın dışına çıkılamayacak ayrıca tesisin toplam elektriksel kurulu gücü ve mevcut bağlantı şekli ile bağlantı noktası ve gerilim seviyesi değişemeyecektir.
Bununla birlikte aynı gazetede Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te yayınlandı ve YEKDEM kapsamındaki değişiklikler belirlendi.
Buna göre birden fazla yenilenebilir enerji kaynağına dayalı elektrik üretimi yapan tesislere sağlanacak YEKDEM desteği sisteme verilen net enerji miktarı göz önüne alınarak belirlenen fiyatlardan en düşük olanı üzerinden ve tesisin kalan süresi üzerinden sağlanacaktır.
YEKDEM kapsamındaki tesislerin, tamamı yenilenebilir olmak üzere destekleyici kaynaklı elektrik üretim tesisi ile birleşik yenilenebilir elektrik üretim tesisine dönüştürülmesi durumunda da tesisin YEKDEM yararlanma süresinde değişiklik yapılmayacaktır.
Projeler
Sorularınızı Yanıtlayalım
Doğal kaynaklara yönelik yatırımları güvenilir ve kaliteli bir biçimde yaparak ekonomiye katkıda bulunma misyonu ile sürekli gelişiyor; yerli ve yabancı ortaklığa açık, inovasyon ve yeni teknolojilerin topluma, doğaya ve ekonomiye yararlı olması adına çalışan referans bir firma olma vizyonuyla varlığımızı sürdürüyoruz.
Güneşten gelen kaynağı, elektriğe dönüştürmek için fotovoltaik modül adını verdiğimiz bazı ekipmanların ve bu ekipmanlara entegre inverter vb. gibi dönüştürücülerin kullanılması gerekmektedir. Bu teçhizatın bir arada kullanılarak güneş ışınlarının enerjiye dönüştürüldüğü sisteme de GES (Güneş Enerjisi Santrali) denmektedir.
Güneşten gelen ve foton adı verilen enerji parçacıkları fotovoltaik paneller ile temas ettiğinde artı ve eksi akım oluşarak elektrik enerjisi meydana gelir. Panellerde üretilen DC elektrik (Doğru Akım) inverterler sayesinde evlerimizde kullandığımız AC elektriğe (Alternatif Akım) çevrilir. Sonrasında üretilen elektrik trafolar aracılığıyla elektrik şebekesine verilir.
- Bir GES’in ana ekipmanları şöyledir:
- Güneş Paneli
- İnverter
- Taşıyıcı Mekanik Aksam
- AC / DC Kablo
- Pano ve Diğer Elektrik Malzemeleri
Kullanılan elektriğin ücret tarifesi üzerinden güneş enerji sisteminin amortismanı hesaplanır. Endüstriyel tipi yapılarda söz konusu tarife ile Türkiye'de güneş enerji sistemi kendisini 4 - 5 yıl içerisinde, ev tipi yapılarda 8 - 9 yıl içerisinde amorti edebilir. Bu zaman diliminin kısa olmasındaki en önemli etken ise konum itibariyle ülkemizin güneş ışınlarından yüksek verimlilikle yararlanmasıdır.
Uzaktan izleme ve önleyici denetimlerden, olası arızalara karşı en kısa sürede müdahalelere ve ayrıntılı raporlamalara dair, tüm bakım ve onarım hizmetlerimizle her zaman destek olmak isteriz.
- Hizmet Kapsamındaki Çalışmalarımız ;
- Uzaktan sistem izleme ve kontrol
- Veri analizi ve optimizasyon
- Periyodik bakımlar ve gerekli onarımlar
- Arıza yönetimi ve raporlaması
Tabiatın sunduğu enerji kaynaklarını koruyarak, sonsuz enerji kaynağı kabul edilen Güneş’in ihtiyaçlarımızı karşılamasını sağlıyoruz.
Bize ulaşmak için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.