Enerji dönüşümü ve üretimi yatırımlarında, ilk ve yegâne muhatap bulunulan bölgenin bağlı olduğu EDAŞ’ dır. Başlangıçtan itibaren şirketlerin Çağrı Mektubu dâhil olmak üzere tüm onama işlemleri, bölgenin EDAŞ (Elektrik Dağıtım Şirketi)’ne bağlı olarak gerçekleşir. Dolayısıyla projelendirme işlemlerinin başlangıç evresi olan Çağrı Mektubu ve diğer bürokratik adımların tamamında, danışmanlık ya da uygulama hizmeti alınan firmanın da muhatabı bu kuruluşlardır.
TEDAŞ’ın yapılacak olan GES yatırımına yönelik uygulama adımlarında bir eksiklik görmesi, evraklarda uygunsuzluk tespiti veya koşulların yeterliliği sorunları söz konusu olduğunda, şirketlerin yatırımlarını gerçekleştirme ihtimali yoktur.
Proje süreçlerindeki kesin bürokratik koşulların gerçekleşmesi ve GES yatırımlarının uygulamada aksaklık yaşamaması için bu süreçte; TEDAŞ proje ve başvuru alanlarına hâkim firmalardan danışmanlık hizmeti almak büyük önem taşır. Erikoğlu Sunsystem, GES yatırımlarının proje süreçlerinde danışmanlık ve EPC hizmetlerini, alana yönelik tecrübesi ve uzmanlığıyla birlikte sunmaktadır.
GES yatırımlarının uygulamaya geçişinde ilk adım olan Çağrı Mektubunun alınmasıyla, 180 günlük yasal süre işlemeye başlamaktadır. Bu süre zarfında ilgili makamdan alınan yönergeler dâhilinde firmaların, “Bağlantı Anlaşması” başvurusu yapması gerekmektedir.
Projelendirme sürecinde 180 günlük süre zarfı eş zamanlı olarak EPC hizmetlerinin de alınması gereken zaman dilimidir. GES alanında uzman EPC hizmeti sunan firmalarla anlaşarak vekâlet işlemi yapılmaktadır. Bu anlaşma sonrasında ilgili firma, hem mühendislik hizmetleri hem de TEDAŞ proje sürecindeki işlemler için sorumluluk almaktadır.
EPC hizmetlerini sunan firma, vekâlet sonrası yatırımcılardan gerekli doküman ve belgeleri süreç dâhilinde talep etmektedir. Tesis Bilgi Formu - Çağrı Mektubu, ÇED Yazısı, Bağlantı Anlaşması, GES Uygunluk Yazısı gibi pek çok belge ve dokümanın teslimi ile TEDAŞ süreçlerinin takip ve sorumluluğu için ilgili firma görevlendirilir.
TEDAŞ proje süreçleri iki ana başlıkta; statik ve elektrik olarak değerlendirilmektedir. Elektrik projelendirme sürecindeki bürokratik işlemlere ek olarak statik projelerinde farklı bir uygulama bulunmaktadır. TEDAŞ projelendirme safhasında statik projelerin bir devlet üniversitesi tarafından onaylanması gerekmektedir. Bu koşulu sağlayamayan firmaların proje süreçleri sonlandırılmaktadır.
GES projesinin gerçekleşmesindeki en kritik konulardan biri de, uygulama arazisinin uygunluğudur. Proje alanının bulunduğu arazinin minimum 20.000 m2 olması koşulu bulunmaktadır. Aynı zamanda arazinin bulunduğu bölgedeki İl Tarım Müdürlüğü’nün, bahsi geçen araziye yönelik onayı gerekmektedir. Bu onay arazinin marjinal bir tarım arazisi olduğuna yönelik tespit onayıdır. Aksi niteliklere sahip araziler için yönetmelikte belirtilenler dışında bir istisna bulunmamaktadır.